Ergonomisesti toimivan pöydän ja tuolin lisäksi oikeaa työasentoa parantamaan on mahdollista saada paljon erilaisia lisälaitteita, joihin voi olla hyvä sijoittaa paremman työasennon ja siten työhyvinvoinnin aikaansaamiseksi. Aina pöytä ja tuoli eivät sellaisinaan riitä, joten työnantajan on hyvä tarjota tarvittaessa lisävarusteita. Tässä kirjoituksessa käymme lyhyesti läpi muutamia esineitä ja apuvälineitä, joilla on todettu olevan etua työterveyden kannalta.

Selkätuki selän asentoa parantamaan

zackbum

Hyvän ergonomisen tuolin lisäksi saatavilla on erillinen kehikko, joka voi merkittävästi korjata huonoa istuma-asentoa. Joustava kupera puolikuun muotoinen kehikko asetetaan tuolin selkänojan ja selän väliin auttamaan työntekijää istumaan selkä suorassa. Apuväline helpottaa istuvien lihasten painetta keski- sekä alaselässä ja tukee selän lihaksia oikealla tavalla.

Tuettu hiirimatto

Monilla paljon tietokonetta käyttävällä työntekijällä rasittuu hiirikäden ranne kovassa työssä ja jatkuvassa samankaltaisessa liikkeessä. Siksi pienillä muutoksilla voidaan avittaa ranteen liikettä niin, että koko kämmen asettuu oikein hiirimaton päälle. Hiirimaton alareunassa, jonka päälle ranne tulee, on pieni pehmeä koroke, jolloin ranne pääsee tukeutumaan siihen ja koko käden asento oikenee. Silloin voidaan välttyä kivuliaalta toimistovaivalta, jännetuppitulehdukselta, joka saattaa kroonisena jatkua pitkään ja estää työn teon.

Jalkatuki

Joskus pöydän ja tuolin korkeusero on niin suuri, että vaikka tuolin korkeutta olisi mahdollista muuttaa, pöytä on liian korkealla oikean ergonomisen istuinasennon löytämiseksi. Silloin voidaan ottaa käyttöön erillinen jalkatuki, jonka päälle voidaan jalkapohjat asettaa lepäämään. Oikeassa istuinkorkeudessa jalat ovat suorakulman muotoisessa asennossa polvet koukussa samoin kuin käsivarret niin, että kyynärpäät ja kämmenet ovat samalla tasolla juuri pöydän yläpuolella.

Jumppapallo istuvien lihasten aktivoimiseksi

Istumatyössä on hyvä vaihdella istuinasentoa ja oiva mahdollisuus parantaa selän ryhtiä on käyttää välillä suurta jumppapalloa istuimena. Silloin selän ja lantion lihakset aktivoituvat ja ryhti paranee automaattisesti. Liikkeen saamiseksi jumppapallolla istuessaan on hyvä tehdä liikkeitä lantion lihasten parantamiseksi, esimerkiksi lantiota eteen ja taaksepäin siirtelemällä vatsalihasten ollessa jännitettyinä. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä lantiolla kahdeksikon muotoista kuvioita, joka vahvistaa tasapuolisesti kaikkia lantion ja lantionpohjan lihaksia.

Jumppapalloa käytettäessä on tärkeää huomioida, että pallo on tavallisesti huomattavasti matalampi kuin tavallinen tuoli, joten pöydän korkeutta pitää pystyä säätämään, jotta hartianseudulle ei tule painetta liian korkealla pöydällä työskennellessä.