Hyvässä työyhteisössä on rento, myönteinen ja aikaansaava ilmapiiri, johon yllättävästi voi vaikuttaa oikeanlainen taustamusiikki. Lähes kaikissa toimistossa on aina jotakin meteliä tai ääntä, mutta keskittymistä edistävä musiikki voi rauhoittaa mieltä ja auttaa jaksamaan töissä. Silloin kun samassa toimistossa työskentelee useita erilaisia ihmisiä, joilla kaikilla on oma musiikkimakunsa ja mieltymyksensä, voi olla vaikeaa löytää yhteisymmärrystä työpaikalla.

Melusaastetta vai päivän piristys?2017-04-06-14-50-19-725x483

Jokainen ihminen kokee musiikin yleisesti hyvin eri tavalla puhumattakaan siitä, miten erilaiset musiikkityylit vaikuttavat ihmisiin. Toiselle lähes kaikki ylimääräiset äänet ja musiikki, oli se millaista tahansa, saattaa olla ärsyke ja häiritä keskittymistä, kun taas toista musiikki voi rauhoittaa ja auttaa oikean työvireen löytymisessä. Paljon on kiinni siitä, mihin kukin yksilö on tottunut aiemmassa elämässään. Toinen viihtyy kotonaan hiljaisuudessa ja toista ahdistaa, jos ei ympäriltä kuulu television, kodinkoneiden tai perheen ääniä. Toimistossa yhdessä työskentelyssä on tärkeää ymmärtäväinen asenne erilaisuutta kohtaan ja mahdollinen kompromissien etsiminen kaikkien mielenrauhan säilyttämiseksi.

Radio vai pelkkää musiikkia

Jos toimistossa ollaan yksimielisiä siitä, että musiikkia voidaan kuunnella, täytyy musiikkilaji valita sillä tavalla, että se sopii kaikille. Usein erilaisilla radiokanavilla soitetaan paljon monipuolista musiikkia, josta valtavirta kuuntelijoista pitää ja se saattaa olla hyvä vaihtoehto työpaikalla. Tutkimusten mukaan radion kuunteleminen töissä ei kuitenkaan edistä keskittymistä, vaan intensiiviset keskustelut toimittajien välillä saattavat ennemmin harhaannuttaa mielen pois työstä, jolloin motivaatio heikkenee eikä työssä aikaansaada niin paljon, kuin ilman radioita. Paljon riippuu kuitenkin siitä, millaisia työtehtäviä toimistossa on, sillä eivät kaikki työt vaadi intensiivistä keskittymistä.

Instrumentaalinen musiikki ja luontoäänet

Oikeanlaisella rauhoittavalla musiikilla on kuitenkin todettu olevan keskittymistä edistävä vaikutus. Vaikka musiikkimakuja on monenlaisia, tutkimuksissa on osoitettu että instrumentaalinen musiikki, jossa ei ole solisteja eikä sanoitusta, auttaa keskittymään työpaikalla parhaiten ja saamaan aikaan tasapainoisen rauhallisen mielen. Luonnossa toistuvat äänet, joita on sekoitettu musiikkiin, saattavat vaikuttaa psyykkeeseemme poistaen stressiä, joten myös äänitteet, jossa kuuluu esimerkiksi puron solinaa tai linnun laulua, saattavat olla oivia vaihtoehtoja työpaikalle. Intensiivinen keskittymistä edistävä musiikki saattaa kuitenkin jonkun mielestä olla painostavaa tai noloa, joten monenlaista musiikkia voidaan kokeilla työympäristössä ennakkoluulottomin mielin. Pääasia musiikin kuuntelussa on tasapaino ja yhteisymmärrys koko työyhteisön kesken.