Toimistossa työskentelevien työterveys on merkittävä seikka elämässä, sillä viettäväthän työntekijät arjestaan monta kymmentä tuntia toimistoissa työskennellessään. Terveyden kannalta oleellisia asioita ovat oikeanlainen ergonominen työasento, sekä asianmukaiset, oikeanlaiset laitteet työtä varten, jotta tarpeettomilta työtapaturmilta ja kroonisilta lihaskivuilta voitaisiin säästyä ja samalla ylläpitää työntekijöiden terveyttä pidemmällä aikavälillä.

Toimiston työvälineistä tärkeimmätapple-606761_960_720

Tuoli, jossa työntekijä tunnista toiseen ja viikosta toiseen istuu, voi olla joko toimiva työväline tai aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Istuimen tärkein ominaisuus on, että se tukee oikein selkää, jotta työntekijä voi päivän aikana nojata siihen turvallisesti. Selkänojan on oltava säädettävissä niin, että tarpeen vaatiessa selkänoja saadaan pystyasentoon, jolloin työntekijän asento pysyy oikeana ja selkä suorassa.

Tuolin korkeutta on voitava säätää, jotta on mahdollista saada se jokaiselle työntekijälle sopivaksi niin, etteivät jalat heilu ilmassa tai etteivät polvet nouse tarpeettomasti istuimelta, vaan että jalkojen paino asettuu tasaisesti koko tuolin istuinosan leveydelle. Korkeuden tulee olla myös sopiva niin, että korkea pöytä ei aiheuta kiputiloja niska-hartiaseudulla. Jos pöytä on liian korkea istuimeen nähden, työntekijä joutuu nostamaan käsiään hartioistaan, joka vaikuttaa ehkäisevästi oikeaan ergonomiseen asentoon. Pöytä ei saisi myöskään olla liian matala niin, että henkilö työskentelisi kumartuen näppäimistöä kohti tai että pöydän alle ei mahtuisi luontevasti jalat. Oikea pöydän ja tuolin välinen korkeus on, kun pöytä on juuri työntekijän kyynärpäiden korkeudella niin, että käsivarsi on 90 asteen kulmassa ja kädet samalla tasolla luontevasti pöydän kanssa.

Paras vaihtoehto on, jos työpaikalla on mahdollisuus antaa työntekijöilleen käyttöön myös pöytä, jonka korkeutta pystytään kätevästi ja helposti säätämään. Sen lisäksi, että jokainen työntekijä istuu omalla korkeudella selän sekä jalkojen pituuden huomioiden, työntekijöille tulisi antaa myös mahdollisuus vaihtaa asentoaan istuvasta seisovaan ja toisin päin.

Vaihtoehtoisia istuimia, joita tulisi käyttää muutamia tunteja päivittäin

Selän asennon korjaamiseksi työpaikalla tulisi olla mahdollisuus myös muunlaisiin tuoleihin vaihtelun mahdollistamiseksi. Satulatuoli, jossa työntekijä istuu satulamaisen tuoliosan molemmin puolin, korjaa tavallisesti selän asennon automaattisesti. Tuoli kuitenkin jatkuvassa käytössä saattaa hieman rasittaa selkää ja luoda painetta reisiin, jonka varassa istutaan, joten tuolia tulisi käyttää hillitysti muutamia tunteja kerrallaan päivittäin.