Työpaikallaan paljon istuvat työntekijät tarvitsevat liikuntaa ja aktiviteetteja, jotka voivat parantaa kuntoa ja istuvassa staattisessa työssä lepäävää lihaksistoa. Monet työpaikat ovat sen vuoksi auttaneet ja kannustaneet työntekijöitään erilaisiin liikuntamuotoihin toimiston ulkopuolella esimerkiksi antamalla etuseteleitä uimahalliin tai paikalliseen liikuntakeskukseen tai järjestämällä yhteisiä urheilutapahtumia koko työssä käyvän henkilöstö kesken. Vaihtoehtoja on monia ja työnantajat ovat huomanneet asian tärkeyden, sillä työssään jatkuvasti istuvat passiiviset ihmiset joutuvat olemaan merkittävästi enemmän sairaslomilla ja saattavat joutua pidemmille sairaslomille esimerkiksi niskan, hartioiden tai selän kroonisten kiputilojen vuoksi

Vapaa ajalla vai työn ohessa?workplace-615375_960_720

Vaikka on hyvä vaihtoehto kannustaa työntekijöitä liikkumaan vapaa-ajallaan erilaisin etusetelein ja kannustumin, aina ei voida olettaa tai vaatia, että työntekijät harrastaisivat vapaa-aikanaan urheilua. Yksi oiva vaihtoehto saada työyhteisö liikkeelle on varata hieman aikaa toimistossa työskentelemisestä palkkaamalla liikunnan ohjaaja työpaikalle. Silloin urheilu, liikunta tai venyttely on osa työaikaa ja voidaan varmistua, että jokainen työntekijä hyötyy liikunnasta. Monissa toimistoissa on erillisiä kokoustiloja, joissa voidaan helposti järjestää myös pienimuotoinen ryhmäliikuntatunti. Se, millaisen tunnin kukin valitsee, riippuu paljon mieltymyksistä sekä varatusta palvelusta liikunnan ohjaajalta

Venyttelyn salaisuus kroonisiin kiputiloihin

Yksi opettava työtunti ohjatun liikunnan muodossa voisi olla venyttelyn ohjattu kouluttaminen. Istumatyössä olevat työntekijät nousevat tuoliltaan aivan liian harvoin, eivätkä ole tietoisia vaivoista, joita seuraa usean tunnin staattisesta istunnasta. Siksi omalla paikallaan on hyvä venytellä ja siihen alkuun päästäkseen kannattaa hyödyntää ammattilaisen ohjausta.

Lihasten tulisi olla hieman lämpimiä, kun venyttely aloitetaan, joten ryhmässä venyttelytunti aloitetaan pienellä alkuveryttelyllä esimerkiksi reippaasti paikallaan kävellen ja käsiä ylös nostellen ja pyöritellen. Sitten ohjaaja pystyy ohjeistamaan koko kehon monipuoliseen venyttelyyn, jota jokainen työntekijä pystyy myöhemmin omalla työpisteellään toteuttamaan.

Pilates, joka sopii miehille ja naisille

Erilaiset aerobiset liikuntamuodot, joita käsitellään toisessa kirjoituksessa, ovat hyödyllisiä rasvan polttamiseen ja kunnon nostamiseen, mutta hidastempoinen tehokas pilates sopii hyvin kaikkiin ikäryhmiin sekä molemmille sukupuolille. Pilates, vaikka onkin hidastempoista liikuntaa, on erittäin tehokasta, jonka avulla on mahdollisuus löytää syviä vatsalihaksia ja muita lihasryhmiä. Se auttaa paremman lihaskunnon saamisessa, aktivoi lihaksia, jotka usein puoli huomaamatta ovat passiivisia ja saa usein myös rauhallisemman paremman mielen, joten sitä kannattaa kokeilla epäluulottomasti.