Mikä on vakiotyön arvo?

Kun jokainen voi käyttää tehtävän nykyistä parasta käytäntöä, se ei vain poista jakamattomasta tiedosta johtuvaa tuhlausta, vaan antaa työntekijöille mahdollisuuden parantaa työtä entisestään ja säästää aikaa. Kun työntekijä oppii parhaiden käytäntöjen, he näkevät paremmin mahdollisuudet luoda muutoksia.

On hyödyllistä ajatella vakiotyötä portaiden joukoksi, jossa ensimmäinen askel on nykyinen tila ja viimeinen askel on tavoitteesi. Tavoitteidesi saavuttamiseksi et voi hypätä koko portaita ylös – sinun on otettava se askel kerrallaan. Vakiotyö on kuin portaikon portaat. Aloitat alareunasta, parannat prosessia ja siirryt ylöspäin. Tämä vaihe on uusi standardi, jolla seisot, kun teet parannusta päästäksesi seuraavaan. Asteittain pystyt nousemaan huipulle siirtymällä standardista toiseen parantamisen avulla.

Selventämällä prosesseja ja dokumentoimalla nykyiset parhaat käytännöt, vakiotyön hyödyt ovat lukuisia. Löydät kattavan luettelon tavoista, joilla vakiotyö hyödyttää sitä hyödyntäviä organisaatioita, lukemalla 14 vakiotyön etua.

Mikä on vakiotyö?

Vakiotyö on käytäntö asettaa, kommunikoida, seurata ja parantaa standardeja.

Vakiotyön luominen alkaa siitä, että prosessioperaattorit luovat, selventävät ja jakavat tietoja tehokkaimmasta menetelmästä tehtävän suorittamiseksi, joka tunnetaan tällä hetkellä kaikkien prosessia suorittavien henkilöiden kanssa. Kun nämä tiedot on jaettu, kaikki harjoittavat tätä standardia johdonmukaisesti, jotta työ tehdään aina parhaalla mahdollisella tavalla. Täällä jatkuva parantaminen tulee esiin; vakiotyö ei ole “aseta ja unohda” -suhde, ilmoitettu kerran ja pysyvästi muuttumaton. Sen sijaan kaikkien tulisi pyrkiä parantamaan standardia ja jakamaan uusia parhaita käytäntöjä, kun ne on dokumentoitu.

Vakiotyö luo vakautta, rajoitettuja työtottumuksia, ajansäästöjä jatkuvassa parantamisjärjestelmässä tarjoamalla lähtötason, jolle prosessi istuu.

Mikä EI OLE vakiotyötä?

Kaikissa vakiotyön keskusteluissa on tärkeää puhua siitä, mistä se ei ole, koska huono tulkinta voi tarkoittaa tuloksia, jotka estävät kehitystä eikä tukevat sitä. Johtajilla on velvollisuus edistää vakiotyötä oikealla tavalla, jotta henkilöstö kunnioittaisi sen tarvetta ja panostaisi itsensä sen parantamiseen.

Vakiotyö ei ole johtajien tapa sanella työntekijöille, miten tehdä jotain. Vakiotyön toteuttaminen tällä lähestymistavalla rajoittaa parantamista, koska se erottaa ajattelun tekemisestä. Luovuus ja itsenäinen ajattelu ovat välttämättömiä parannuksille, jotka molemmat ovat rajallisia, jos työntekijät pitävät vakiotyötä rajoittavana ja rasittavana.

Vakiotyön pitäisi olla tapa auttaa työntekijöitä vakiinnuttamaan asemansa uusien korkeuksien saavuttamiseksi innovaation, luovuuden ja halun parantaa. Sellaisenaan sen pitäisi luoda niiden, jotka suorittavat tehtävän – loppujen lopuksi he tekevät työtä, joten he todennäköisimmin osaavat tehdä sen hyvin.